Nominatie Brabantse Erfgoedprijs 2017
Hebben oude missiezusters en Brabantse zingevers anno nu elkaar iets te vertellen? In 2017 schreef ik het boek Dragers van hoop, een bundel met verhalen van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika (MZOLA). De bundel verscheen bij het 150 jubileum van deze missiecongregatie. Omdat we geroerd waren door de actuele thema’s in de verhalen van de zusters, startten coördinator MZOLA Nederland Marina van Dalen, fotograaf Laila Willems en ik een vervolgproject: De Verschilmakers.
De Verschilmakers
De Verschilmakers is een dialoogproject. Verschilmakers of zingevers van nu gaan in gesprek met de missiezusters. Denk aan jonge Brabanders die werken in onderwijs, gezondheidszorg, vluchtelingenwerk of die zich inzetten voor een duurzame samenleving, doen aan armoedebestrijding, emancipatie en/of die nieuwe vormen van spiritualiteit integreren in hun dagelijks leven. We denken dat de oude roepingen en de nieuwe missies elkaar iets te vertellen hebben. Misschien staan zij op elkaars schouders en ontstaat er verbinding. Religie is misschien geweest, maar mensen met een ‘roeping’ zijn er eigenlijk altijd. Van betekenis willen zijn voor een ander, is immers van alle tijden. De zusters gaan graag in gesprek met verschilmakers anno nu. Zij zien het als een kans om de positieve en transformerende krachten in de samenleving te ondersteunen. Oude roeping en nieuwe missie, hoe inspireren zij elkaar?
De Verschilmakers werd in het najaar van 2017 genomineerd voor de Brabantse Erfgoedprijs. Blij! Jammer genoeg wonnen we de Erfgoedprijs niet, maar het plan liet ons niet los. We hopen De Verschilmakers in 2018 en 2019 te realiseren.