Over mij

Verhalen als handleiding voor veranderen

Gek op verhalen ben ik al mijn hele leven. Als klein kind verslond ik de pockets van Enid Blyton over De Vijf (stoere kinderen die raadsels oplossen en de volwassenen te slim af zijn). In mijn tienerjaren waren er de Griekse tragedies en de grote klassiekers: helden, huilen en intens houden van. Voor het blok gezet worden en wat doe je dan? Ik was verslingerd en las alles wat los en vast zat. Verhalen over mensen die vol overgave in de ( vaak ongevraagde) verandering springen. Of zich met hand en tand verzetten omdat er zo veel op het spel staat. Verhalen als handleiding voor het leven.

Bloed, zweet en tranen

Later, als schrijver, liep ik rond in tal van organisaties. Ik luisterde naar medewerkers, klanten en bestuurders en ik schreef (en schrijf) artikelen en publicaties in soorten en maten. Veel ‘hoofd’ verhalen (beleid is nu eenmaal moeilijk) en eerlijk gezegd vergat ik die snel. Maar er waren ook andere verhalen. Verhalen waar het hart duidelijk meedeed.

Pure magie

Bijvoorbeeld het verhaal van die bestuurder. Hij stortte zich met huid en haar in de verandering. Klant centraal was iets wat je moest doen en hij deed het. Met vallen en opstaan. Het kon hem geen bal schelen dat de buitenwacht vooral oplette of hij zou struikelen. Keer op keer vertelde hij zijn mensen waarom die klant een eerlijke bejegening verdiende. Hoe dat ging en wat dat dan met hem deed. Hij haalde niet zozeer alles, maar vooral zichzelf uit de kast en de energie was overal. Iedereen, ook ik, werd uitgenodigd om het beste te geven. Het werkte. Zijn verhalen waren pure magie. Ik ben ze nooit vergeten.

Onweerstaanbaar levend

Je hebt gelijk. Waarschijnlijk had deze bestuurder een flinke dosis charisma. Maar toch… de werking van een goed verhaal heeft me sindsdien niet meer losgelaten. En nu sta ik hier: op de driesprong van communicatie, verhalen en veranderen. Als storypractitioner wil ik je helpen. Bijvoorbeeld met je ondernemersverhaal, je veranderverhaal of corporate story. Van hoofd-naar-hart-en weer terug, met het instrument storytelling als gereedschap. Je leert werken met verhalen en je benut de kracht van verhalen. Onweerstaanbaar levend en altijd vol betekenis.

Leren is leuk en ik heb genoten van mijn opleiding als storypractitioner Change© bij The Story Connection.